Rookmelders

Rookmelders zijn nu reeds wettelijk verplicht door de Vlaamse overheid in huurwoningen, appartementen en alle nieuwbouwwoningen!

Vlaanderen verplicht rookmelders vanaf 2020 in alle privé woningen en dit in elke kamer op elke verdieping!

Een rookdetector is het enige middel dat je ‘s nachts wakker maakt bij brand!

Zorg dat je er op tijd bij bent zodat je wettelijk in orde bent alsook is het zeer belangrijk in geval van een eventuele brand voor jouw verzekering!

Geen rookmelders geplaatst betekend wettelijk niet in orde! Bij brand is het dan ook mogelijk dat er geen vergoeding door de verzekeringmaatschappij wordt uitgekeerd!

Rookmelders dienen om je tijdig te waarschuwen voor een brand. In België worden er jaarlijks ongeveer 25 000 branden geregistreerd. Ongeveer de helft hiervan doet zich voor in woningen. Elk jaar vallen er bij branden in België gemiddeld 120 doden. Europese Studies hebben uitgewezen dat het plaatsen van voldoende rookmelders in woningen het aantal doden drastisch kan terugdringen.

Werking rookmelders


Rookmelders zenden een lichtbundel uit, die wordt opgevangen door een lichtgevoelige cel. Als er rook in de lichtbundel komt, wordt het licht verstrooid. Vanaf dat moment zal de rookmelder een luid piepend geluid produceren om te waarschuwen voor mogelijke brand.

Waar rookmelders plaatsen


Zorg ervoor dat je een rookmelder plaatst op elke gang, op elk verdiep. Vergeet ook de slaapkamers, de living en het bureau niet. Vermijd rookmelders in de keuken, badkamer of de garage. Kookdampen, waterdampen en uitlaatgassen kunnen zorgen voor vals alarm. Voor het plaatsen van de rookmelder volg je de voorschriften van de fabrikant.

Rookdetectoren